top of page
Rossz szagok a cégben

Mi történik velünk a rossz munkahelyi levegő (légkör) miatt?

Bármilyen furcsának tűnik is, a legújabb kutatások szerint a munkahelyi büdös levegő elsősorban személyi kérdés. A munkahely különböző felszereltségénél nagyobb mértékben játszik közre a szó szoros és átvitt értelmében az "emberi tényező". Persze könnyebb a rosszul működő légkondicionálót, a kávéfoltos szőnyeget vagy az elavult fűtésrendszert felelőssé tenni a rossz szagok túlzott jelenléte miatt, ám az igazság mégis az, hogy legtöbbször a közvetlen munkatársak, (magunkat is beleértve) na meg a főnökök „szag kibocsátása” miatt húzzuk az orrunkat. A problémát legtöbbször nem is ennek kiküszöbölhetetlenül jelen lévő mennyisége, hanem milyensége okozza.

Pontosabban az, hogy hogyan éljük meg a természetes szagok jelenlétét.

Minden embernek van szaga, ha akarja, ha nem. Néha kellemes, néha kevésbé az. A "szagosság" mértékegysége az OLF. Egy olyan átlag szagerősség, amelyet ülőhelyzetben végzett, átlagos nehézségű munkánál bocsátunk ki, feltételezve, hogy naponta cseréljük az alsónadrágot, lányoknál a bugyit, melltartót és minden nap legalább egyszer zuhanyozunk.

A latin olfactusból (szag) szóból származó olf a tudományban egyszerűen csak O (ó).

Az O csak az intenzitást, nem pedig a minőséget jelzi. Például egy 12 éves fiúgyermek játék közben átlagban 2-3 O. erősségű szagot áraszt magából, egy sportoló esetében ez akár 30 O. is lehet. A nagyon erős dohányos O.-ja is elérheti a 25-30 körüli értéket és ennek sokszor még nincs is tudatában. Hiába próbálkozunk a legkülönfélébb testpermettel, parfümfelhővel, az O kibocsátásunk az irodában sem szünetel. Ellenkezőleg.

Az irodai rossz közérzet jelzésére már született is egy angol kifejezés, mégpedig a Sick Building Syndrome (SBS).

A „Beteg Épület Szindróma” az SBS tipikus hatása lehet a bőrkiütés, a hát-és fejfájás, a koncentráló-képesség gyengülése és például még a szemégés. Eddig a munkahelyi orvosok úgy tartották, hogy az SBS kialakulásáért az elektromos készülékek által termelt szmogból, építés során felhasznált, illetve az iroda kialakításakor beépített anyagokból eredő károsanyag-terhelés a felelős. Az SBS gyökereit mégis inkább a munkahelyi levegőben kell keresni.

"A munkahelyi rossz közérzetet gyakran nem a levegőben lévő kémiai anyagok okozzák" - állapítja meg Pr.Dr.Dr.Wolfgang Bischof, (University Clinic, Jena. Indoor Air Climatology) egy németországi tanulmány vezetője. A 2009-es kutatásban Bischof professzor és csapata 4500 embernek helyet adó 14 nagy német irodaépületet vizsgált meg, s arra a következtetésre jutott, hogy összefüggés áll fenn a szó legszorosabb értelemében vett kellemetlen levegő, a rossz közérzet és a csapnivaló, nem megfelelő főnökök között.

Sokat tehetünk mi is az ilyen problémák elkerülésére. Abban az esetben, ha a mindenki által kibocsátott olfokat undorítónak fogjuk fel, akkor rossz lesz a közérzetünk, gyakran fogunk panaszkodni fej- és hátfájásra, szemégésre vagy rosszullétre, s mindennek végeredményeként munkánkban is gyengébben fogunk teljesíteni. Ám ha megpróbálunk tudatosan változtatni hozzáállásunkon, és segítünk egymásnak „tisztába tenni” olfunkat, akkor nagy lépést tehetünk a jó munkahelyi légkör megteremtésére. A főnökök kérdésének tisztázása már egy másik tanulmány feladata lesz.

Ahhoz, hogy hatásosak tudjunk lenni, igénybe lehet venni különböző lehetőségeket: 

- szólunk, ha büdös van, - szólunk, hogy büdös vagy, - szólnak, ha büdös vagyok, 
- szólnánk a látogatóinknak, vevőinknek, hogy büdösek, - vagy nem szólunk, hanem teszünk ellene. 

A kérdés, hogyan?  Mi segítünk megtalálni a megoldást!

JELENTKEZZEN MOST IDŐPONTÉRT !

Amennyiben most jelentkezik, nagyobb eséllyel vehet részt a következő 1-2 héten belül megtartandó bemutatón.

MIÉRT ÉRDEMES JELENTKEZNI ?

Mert a szaglás a legerőteljesebb érzékünk. Képesek vagyunk úgy látni, hogy valójában nem érzékeljük amit látunk. Ezernyi reklámot lát nap mint nap, de abból alig párat tud felidézni valójában. Képesek vagyunk úgy hallani, hogy nem fogjuk fel az információt. De képtelenek vagyunk úgy lélegezni, hogy nem érezzük az illatokat.

Jelentkezés az Illatélményért

Az Illatmarketing erre a törvényszerüségre épül. Ha szeretne az illatmarketing erejével hatni ügyfeleire, partnereire, vásárlóira, akkor jelentkezzen és használja ki ezt a fantasztikus lehetőséget.

LEGYEN ÖNNEK IS ILLATOS CÉGE!
 
Vegye fel velünk a kapcsolatot, ha Ön is szeretne jobb környezetben dolgozni, ha szeretne jobb első benyomást kelteni vásárlóiban, partnereiben, ügyfeleiben! 
bottom of page