ULTRAHANGOS DIFFÚZOROK, ILLÓOLAJ PORLASZTÓK

Ha már hallott az illóolaj diffúzorokról, bizonyára nem ismeretlen Ön elött, hogy használatukkal nemcsak illatos környezetet teremthet, hanem védi az egészséget, növeli az energiát és  javítja a közérzetet. Kapacitásuk 20 m2-től 80 m2-ig terjed. Az illóolaj diffúzor a leghatékonyabb eszköz, az illóolaj molekulák optimális szétoszlatásának egy adott légtérben. Az illóolaj diffúzorok használata nemcsak illatmarketing szempontból előnyös, hanem tökéletes módja annak, hogy a munkahelyen csökkentsük a stressz hatásokat, növeljük a figyelmet és az összpontosítást, otthonunkban pedig a pihenés és a feltöltődés eszközévé váljon.

 

Az ultrahangos technológia alapján működő diffúzorok víz és illóolaj hozzáadásával juttatják az illóolaj részecskéket a levegőbe. A diffúzor mikroszkópikus cseppekre porlasztja a vizet és az illóolajat, amik a tüdőnkbe jutva könnyebben felszívódik és ez által nagyobb terápiás hatást is gyakorolnak. Az olajok, mivel oxigénmolekulákhoz kötődnek, ezekhez kapcsolódva órákon át képesek a levegőben lebegni, ezáltal frissítik, javítják a levegő minőségét. Az illóolajok hidegen porlasztása az ultrahangos diffúzorokkal lehetséges. Ellentétben egy aromalámpával, mely felforrósítja, illetve megégeti az illóolaj részecskéket, ezáltal az értékes illóolaj elveszti terápiás hatását, sőt mérgező vegyületet is képes képezni.

Az ultrahangos diffúzálás (porlasztás), magas frekvencián, gyors rezgéssel alakítja át a vizet és az illóolajat apró cseppekké. A készülég alján lévő kis kvarc tányér percenként  1,6 millió rezgéssel működik. A szétporlasztott cseppek egy csőbe kerülnek. A hideg párává alakított folyadék cseppek egy szinte hangtalan ventillátor segítségével távoznak a légtérbe, ahol elpárolognak. Ha az illóolajat nem melegítéssel (pl. mécsesek alkalmazásával), hanem hidegen porlasztjuk a levegőbe, az olaj molekuláris struktúrája megmarad, így tudja kifejteni az illatosítás mellett , terápiás hatását is. Ezenkívül több órán keresztül dúsítja a levegőt oxigénnel, negatív ionokat hoz létre. Ez ugyanaz az élettani hatás, amelyet a nagy negatív ion tartalmú környezetben tapasztalunk, pl. egy erdőben, egy vízesés mellett, vagy a tengerparton. Új erőre kapunk tőle.

Az illóolaj diffúzorok két tipusa érhető el szortimentünkben.  Vannak amik víz hozzáadásával működnek és vannak, amelyek víz nélkül csak az illóolajat porlasztják szét. Több típus programozható is. (intenzitás, működési idő, automatikus KI / BE kapcsolás).

Fontos tudnivaló, hogy az ultrahangos illóolaj diffúzorokat csak 100 %-os tisztaságú illóolajokkal működtessük, mert a gyengébb minőségű, olcsóbb illóolajok, melyek csak igen kis mennyiségben tartalmaznak növényi esszenciát, alkohol és más növényi zsír tartalmuk miatt tönkre tehetik a diffúzor ultrahanglemezét, másrészt káros anyagokat is a légtérbe porlasztanak.

AZ ILLÓOLAJOK

Mi a különbség?

Jogos a kérdés, hogy mi a különbség egy 800 Ft-os illóolaj és egy ugyanolyan növényből kinyert 1800 Ft-os illóolaj között, ha elvileg mindegyikre az van írva, hogy 100%-os?

A különbség ég és föld lehet!

  • valóban mindegyik 100% illóolajat tartalmaz, de nem 100%-osat. Nos ez egy kis magyarázatra szorul: vannak arra specializálódott cégek (nem túl sok), akik illóolaj kinyeréssel foglalkoznak. A legtöbb gyártó tőlük vásárolja fel több literes kivitelben az illóolajat, majd a saját kategóriájának megfelelően beállítja az illattöménységet. Valahogy úgy, mint a pálinkafőzésnél. Ugyanis a lefőtt pálinka is 100%os tisztaságú gyümölcspálinka, de azt beállítják desztillált vízzel 30-60 fokosig, ki hogy bírja a töménységét, és ki hogy szereti. De ettől még a pálinka 100% gyümölcstartalommal bír, csak az egyik gyengébb, a másik erősebb. Az illóolaj-típusok esetében is megvan az a megfelelő higítószer (alkoholok, terpének), amelyben a töménységét lehet befolyásolni. Pont ennek köszönhető az, hogy valaki hiába tett bele 20 cseppet a mosógép öblítő tartályába, mégsem érezte illatosnak a ruhát, valaki meg esküszik, hogy neki 5 csepp is elég. Nos, ebben az esetben érdemes elgondolkodni azon, hogy melyik is a drágább?

  • A másik dolog ami árkülönbséget okoz, az az illóolajt adó növény tisztasága. Evidens, hogy a biodinamikus, bio, vagy ellenőrzött natúr gazdaságokból való növényből kinyert illóolaj sokkal tisztább, ezáltal drágább is. Gondoljon bele, hogy szívesen használna-e terápiás célra annak a narancsnak vagy citromnak a héjából kinyert illóolajat, amit a süteménybe sem merünk belereszelni, olyan vegyszeres. Vagy kell-e nekünk annak a kamillának az illóolaja, amelyet a begyűjtők az úttestek mellett szedtek (ugyanis ott szeret leginkább nőni), és benzingőzben és ólomban nőtt fel?

  • Sokan azt is figyelmen kívül hagyják, hogy hány ml-es az üveg. Trükköznek a gyártók, járhatunk úgy, hogy ugyanannak a márkának 5 illóolaját leemeljük a polcról, mert árban jó , és csak otthon vesszük észre, hogy az öt egyforma méretű dobozból 3 különböző méretű üvegcse került elő: 5ml-s, 8ml-s és 10ml-s. Ha utánaszámolunk rögtön kiderül, hogy az 5ml-st drágábban vettük, mintha a drágábbnak tűnőt vettük volna meg, ami 10ml-s volt.

  • Bizonyos illóolajok esetében az sem mindegy, hogy milyen termőterületről származik a növény, ugyanis az éghajlati, az időjárási és a talajviszonyok is erősen befolyásolják, hogy az adott növénynek milyen minőségő és intenzitású lesz az illóolajtartalma. Gondolj csak bele, hogy egy kevés napfényben termett melegházi citromnak ugyanaz-e az aromája, mint a mediterrán fán érettnek? Értelemszerűen ezért a fajtának legkedvezőbb területről származó növényből kivont illóolaj drágább, mint a társai.

      Stúdiónk az általunk forgalmazott illóolaj diffúzorokhoz csak BIO, vagy 100 %-os tisztaságú SEED TO SEEL tanusítvánnyal ellátott         illóolajokat ajánl.

A vízzel működő ultrahangos diffúzorokhoz használható egyéb illatanyagok.

A vízzel működő diffúzorokhoz használhatunk un. vízben oldódó esszenciákat. Ezek tulajdonképpen illatparfümök, ám abban különböznek  a hagyományos parfümöktől, hogy nem tartalmaznak alkoholt, ami az illataromák párolgását segíti. Ezt a feladatot az ultrahangos diffúzer végzi. Alapanyguk olyan természetes növényi alapanygok, melyeket a parfümgyártáshoz használnak.  Mivel sem alkoholt, sem más káros hatású vegyi anyagot nem tartalmaznak, ezért nem károsítják az ultrahangos diffúzorok ultrahang lemezeit. Fő funkciójuk az illatosítás.

Studiónk az olasz Millefiori Milano által kifejlesztett és gyártott vízben oldható illatesszenciákat forgalmazza 15 ml-es koncentrátum formájában. Így 3-4 csepp elegendő belőlük a diffúzorok víz-tartályába a kellemes illatélmény eléréséhez.